KULTURHUSBESØK

Tryggere enn noensinne hos Festiviteten

Odd «Eddi» Helgesen er teknisk sjef i Festiviteten, Haugesund konserthus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

HAUGESUND: Et over 30 år gammelt konserthus har sine utbedringsutfordringer. Men Festiviteten i Haugesund er nå bedre sikret enn noensinne.

– Jeg tror ikke det er mange som har installert dette, forteller Odd «Eddi» Helgesen, som er teknisk sjef i Festiviteten, Haugesund konserthus. Han viser til husets nye brannsikringssystem.

Kulturhusmagasinet er på besøk i Haugalandets hovedstad og får en omvisning av kulturhusveteran Helgesen, som har vært med siden 1994.

Selve huset var nytt i 1986.

«Eddi» har en hovedscene, med 511 plasse å rutte med, samt en intimscene med 90 plass og teaterkafeen kan også rent teoretisk huse 160 personer.

Odd «Eddi» Helgesen inne i hovedsalen i Festiviteten, Haugesund konserthus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

For litt over to år siden investerte huset i AutroMaster ISEMS. Dette er et integrert «safety and emergency management»-system som kombinerer funksjonaliteten i et branndeteksjonssystem med en grafisk presentasjon som gir full oversikt og kontroll i en nødsituasjon.

AutroMaster ISEMS kan benyttes sammen med AutroSafe interaktivt branndeteksjonssystem.

– Dette gjør alt mye enklere og sikrere, forteller «Eddi».

– Slik det var før måtte vi fysisk koble ut røykdetektorer som var på scene og nærliggende områder, da forestillingene f.eks skulle bruke røykmaskiner. Og det er jo på 90 prosent av forestillingene!

– Nå har vi multidetektorer, som vi kan skifte modus på fra røyk til varme. Og alt kan styres enten fra PC eller nettbrett.

Odd «Eddi» Helgesen viser frem AutroMaster ISEMS og AutroSafe interaktivt branndeteksjonssystem. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

Han forteller at nylig tok det fyr i et gammel lysrør inne på det tekniske rommet vi sitter.

– En kondensator ble for varm. Det var åpen flamme. Det var ikke noe kjekt. Men vi fikk slukket raskt. Nå er lampene byttet med LED-baserte pærer. Det samme skjer med lyskasterne i hovedsalen.

Odd «Eddi» Helgesen holder tritt med utstyrsavdelingen.

– Hva er det mest utfordrende med jobben?

– Det er klargjøringen – forberedelser til arrangementer. Vi har mye konserter og Haugesund teater har to-tre store forestillinger i året.

Haugesund konserthus eget verkstedrom. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

Festiviteten, Haugesund konserthus, august 2017. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

LES OGSÅ INTERVJUET MED FESTIVITETEN-SJEFEN:

Folk i kulturhus: Tom Erik Anfinsen