KULTURHUSBRANSJEN

Se så fint Ås kulturhus skal bli!

Idémontasje av hvordan Ås kulturhus kan bli seende ut. Illustrasjon: KODA arkitekter.

Ås kulturhus skal bli få nye seter og nytt amfi. Lokalpolitikerne har vedtatt del en av et større oppgraderingsprosjekt.

– Ja, endelig får vi nye seter og amfi. Det er vedtatt fire millioner kroner til dette, forteller Camilla Sæbjørnsen, kultursjef Ås kommune, til Kulturhusmagasinet.no.

Dette blir altså første etappe en av det som kultursjefen beskriver som en forhåpentligvis større oppgradering.

Kinoteateret er svært nedslitt.

Dersom en ser bort fra installasjonene som ble gjort i 2010 og 2015, har ikke kulturhuset vært igjennom nødvendige oppdateringer knyttet til bygg, teknikk eller opptredende og publikums behov på nærmere 40 år.

– Vi har et sak inne hos politikerne om oppgradering til 50 millioner. Dette er en del av budsjettforhandlingene og avklares 13. desember. Det er spennende tider for Ås kulturhus, kan du si, sier Camilla.

Det de faktisk har fått bevilget penger til er amfi, stoler, gulvbelegg og nytt kinolerret. Det hele skal installeres sommeren 2018.

Det var i forbindelse med budsjettforhandlingene i 2016 at ble det vedtatt å lage en overordnet plan for Ås kulturhus.

Det har samtidig blitt utarbeidet en mulighetsstudie som ser på virksomheten, driften, det tekniske og det bygningsmessige i sammenheng. Med bakgrunn i dette har prosjektgruppen kommet med en anbefaling på en oppgradering av kinosal og kinovestibyle i etapper. Denne oppgraderingen kommer på totalt 50 mill. kr.

Idémontasje av hvordan Ås kulturhus kan bli seende ut. Illustrasjon: KODA arkitekter.

Rådmannen ser behovet for oppgradering, men det er krevende å finne tilstrekkelige midler i nåværende budsjettsituasjon. Likevel er det et stort behov for nødvendige tiltak innen sikring og HMS i tillegg til tekniske oppgraderinger som vil lette drift og øke inntektene til Kulturhuset.

Om oppussingen avsluttes etter at allerede bevilgede midler er benyttet, vil det ikke være bedre forhold for lyd, lys, akustikk, el-anlegg, ventilasjon, utbedring av kinovestibylen og café.

I etappe to, tre og fire ønsker man seg forbedringer på alle områder på huset, herunder oppgradering av forsterkning av scene, ny plass for lyd- og lys, bedre garderober, bedre ventilasjonsanlegg, mer lyskastere og høyttalere, og dernest elektronisk akustikkanlegg og Dolby Atmos-lyd.

Kultursjef Camilla Sæbjørnsen i Ås kommune. Foto: Bonsak Hammeraas.

Ås kulturhus hadde i 2016 188.400 besøkende, herav 115.000 på biblioteket, 11.500 på kino og 10.800 på kulturarrangementer. Kulturhuset har tre årsverk: kinoansvarlig, kulturhuskoordinator og kulturhuskonsulent. Kultursjef Camilla Sæbjørnsen i Ås kommune har det faglige og økonomiske ansvaret.

Ås kulturhus ble bygd i 1970, og var da et av landets mest moderne med kinoanlegg og samfunnshus. I 2011-12 ble huset delvis oppgradert teknisk, men i kinoteaterdelen gjenstår det mye.