NYBYGG

Rana kommune har planlagt kulturhus helt siden 1985. Nå er to nye forslag på bordet.

Løsning nr. 1 for Rana kommune er å bygge en ny kultursal, samt bygge om dagens kinoteater og samfunnshus. Skisse: Norconsult.

Det har vært presentert hele 30 kulturhusforslag i Rana kommune siden 1985.

Kostnadsrammen er på 250 millioner kroner og de to nye alternativene skal begge være lavere enn dette beløpet.

Ifølge Rana.no foreligger det to alternative forslag. Et går på å bygge en ny kultursal, samt bygge om dagens kinoteater og samfunnshus.

«I dette tilfellet vil man oppnå og få en optimal kulturhusscene. Det vil si en scene og en sal som er etablert som en kulturhussal med de nødvendige akustiske tilpasninger, bygningstekniske løsninger som adkomst, backstage, garderober og lignende. Ved å installere deler av sitteplassene som skyvbart amfi, vil man få en sal som er mer fleksibel i forhold til å kunne arrangere konserter og annet der det er naturlig og hensiktsmessig å kunne operere med flatt gulv. Kulturskolens lokaler vil delvis bli plassert i dette nye bygget, men vil også måtte opprettholde bruk av noen av lokalene de i dag disponerer i samfunnshuset. Denne løsningen vil likevel samle kulturaktivitetene i større grad enn alternativ 2,» står det i dokumentene fra kommunen.

Vi sakser fra kommunens saksdokumenter:

«Man vil i denne løsningen få en nær optimal kinoløsning. Dagens kino og samfunnshus vil renoveres og ombygges til kulturhus. Kinoteatret ble i sin tid bygget som en kombinasjonssal, det vil si en sal som var tenkt både som kinosal og kulturscene. Det må likevel sees på at bygget er fra slutten av 1970-tallet, og dermed bygget for å tilfredsstille helt andre krav enn dagens krav til akustikk og bygningstekniske løsninger. Dagens sal har i dag 386 sitteplasser, og er i utgangspunktet for stor for å være en ren kinosal. En optimal kinoløsning vil i dag bestå av tre til fire kinosaler, med cirka 80-250 plasser for og kunne ta ut optimal lønnsomhet. Den store kinosalen dekker også behovet som kulturscene i de tilfellene der ikke andre arenaer er tilgjengelige. Blant annet kjøres alle Riksteatrets forestillinger her. Lokale kor, korps og dansestudioer leier seg også inn for å avholde sine forestillinger, noe som går på bekostning av kinodriften.»

«De primære behovene til de kommunale aktørene som kino og kulturskole må ivaretas i første rekke, men også det frivillige kulturlivet vil få vesentlig bedre forhold enn de har i dag. Det vil uansett være hensiktsmessig å etablere en tredje kinosal. Dette vil være mulig å løse innenfor begge alternativene. Det bør også vurderes å etablere et livssynsnøytralt seremonirom som del av kulturhuset. Man vil da ha en sal som er dedikert til dette formålet, og som dermed dekker et behov i Rana. Samtidig får man en sal som kan brukes til konserter, konferanser og annet når den ikke er reservert til ulike seremonier.»

Alternativ 2 er å bygge ny tresals kino og renovere, samt bygge om dagens kinoteater og samfunnshus til kulturhus. Skisse: Norconsult.

Rana er en kommune i landskapet Helgeland i Nordland fylke. Den grenser i nord mot Meløy, Beiarn og Saltdal, i sør mot Hemnes og Leirfjord, i vest mot Nesna, Lurøy og Rødøy, og i øst mot Sverige.