SCENEBESØK

På besøk hos Hamar kulturhus hvor sjefen har 39 år med bransjeerfaring!

Kulturhussjef Terje Gloppen, med erfaring fra 1979 i bransjen, fikk nylig endret stilling fra «konstituert» til fast toppjobb hos Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

HAMAR: Etter 39 imponerende år i kulturhusbransjen er Terje Gloppen (65) «still going strong»! Nylig ble han også fast ansatt som kulturhussjef etter å ha vært konstituert hos Hamar kulturhus i flere år.

– Hehe, den tittelen bryr jeg meg ikke så hardt om, sier Gloppen, og forklarer at det var naturlige årsaker til at stillingen først nå ble formalisert til å ikke lenger være «konstituert».

I tre av de fire årene som kulturhuset på Hamar har eksistert (siden 14. mars 2014), har Gloppen ledet det spennende arbeidet med å innarbeide et splitternytt kulturhus.

Det ligger i hjertet av Hamar, midt i sentrum, og er bygd på og rundt gamle Hamar bibliotek.

Kulturhussjef Terje Gloppen inne i Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

Terje Gloppen er opprinnelig fra Fitjar, og har beholdt en velklingende dialekt. Nå har han tolv år på baken i Innlandet av Norge, Han flyttet til Hamar grunnet TV-produksjon, og har jobbet med barne- og ungdomsproduksjoner hos Fabelaktiv AS.

Allerede i 1979 ble Gloppen en av de første kulturhussjefene, i Fagernes’ nye kulturhus den gang.

Dermed har han altså 40-årsjubileet og feiring i sikte i 2019. (Samme år skal også femårsjubileet markeres hos Hamar kulturhus.)

– Huset skulle fylles med aktivitet og den private kino skulle bli kommunal. Det ble en heftig svenneprøve, forteller han.

– Hva motiverer deg anno 2018?

– De daglige dilemmaene! Du kan aldri sette to streker under et svar. Det er lltid nye utfordringer, enten internt, eller utad. Man skal vurdere arrangement, priser, teknisk utstyr. Jeg må si vi har en raus eierkommune. Vi får en million kroner pr. år til oppgraderinger.

– Og så er jo dette forferdelig moro å jobbe med!

Fra et av øvingsrommene i Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

Verkstedet til Teater Innlandet inne i Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

I et fortsatt relativt ferskt og nytt kulturhus er det stadige utfordringer med å finne ut av ting.

– Vi har et flunkende nytt maskineri og har i starten ikke visst så mye om publikum. Nå er huset kjørt inn, rent teknisk, og vi er heldige og har blant det beste av utstyr.

– Nå er det spennende å følge utviklingen av det huset er spesielt myntet på: den frivillige sektor. Toppetasjen og underetasjen er bygd for de nitten leietakerne. Ca 1.000 personer innom hver uke, her er det øvingslokaler for alle!

Kulturhussjef Terje Gloppen hos Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

Teater Innlandet bruker huset som sin hovedscene og har store øvningslokaliteter og verksted. De viser et bredt spekter av norsk scenedramatikk, med mye nyskrevet – egentlig alt som tenkes kan for å teste husets målgrupper.

I 2017 var det 36.000 publikummere på kulturhusarrangementene, og en omsetning på tolv millioner kroner. Medregnet kino og bibliotekbesøkende, var 481.000 personer innom i fjor.

– Det er en stor bredde på hva publikum etterspør hos oss. Da Øystein Sunde var her, solgte vi ut fire kvelder på rad med 500 personer pr. forestilling. Selv på krevende danseforestillinger opplever vi økende besøk. Huset skal være en tilbyder av inntrykk utover det publikum kan møte på andre arenaer. Det er ikke alt som trenger å være 100 prosent kommersielt.

Kulturhussjef Terje Gloppen inne på hovedscenen i Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

FAKTA OM KULTURHUSET:

Hamar kulturhus ble offisielt åpnet 14. mars 2014 og kostet ca. 700 millioner kroner.

Er 15036 m² stort, 130 m langt, 30 m bredt og 26,2 m høyt, og rommer 150 rom, ca. 80 toalettdører og 832 trappetrinn.

Det er lagt stor vekt på at det lokale frivillige kulturlivet skal ha gode øvingsforhold. Huser totalt 26 kulturinstitusjoner.

Kirsten Flagstad-salen er storsalen i Kulturhuset og er en elegant, fullverdig og fleksibel konsertsal med mulighet for forvandling til teaterscene med snoreloft. Klubbscene Rolf Jacobsen er perfekt for å oppleve intime arrangement. Her gjennomføres ofte klubbkonserter eller Bibliotekets bokbad. Multisal Pauline Hall kan benyttes til stort sett det meste og er meget fleksibel med tanke på tekniske løsninger. Ellers har Kulturhuset en rekke kulturverksteder og øverom som benyttes av Kulturskolens elever, og av korps, dansere, sangere, malere, og mange flere.

Teknisk sjef Jan Terje Wallman (t.v.) og kulturhussjef Terje Gloppen hos Hamar kulturhus. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©

Kultursjef i Hamar, Morten Midtlien (t.v.) og teknisk sjef hos Hamar kulturhus, Jan Terje Wallman planlegger sommerens utekonsert med a-ha. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no ©