DRIFT

Oppgraderer Parken kulturhus i Ålesund

Parken-gjengen (fra venstre:) Truls Villanger, entreprenør fra Merk bygg, kultursjef Oskar Skulstad, leder av XL Gruppen Ivar Breivik, kulturhusleder Hans Pareliussen og arkitekt Kjell Oskar Pettersen. Foto: André Sylte, Ålesund kommune.

Kulturhusleder Hans Pareliussen & Co. er i gang med å forbedre Parken kulturhus for nærmere 1,5 millioner kroner.

Torsdag 5. april 2018 startet arbeidet for å skape det som skal bli et mer moderne kulturhus.

I løpet av noen få måneder skal foajeen i huset endres fullstendig til å kunne fungere for mingling, matservering, bar og ei mindre scene til bruk for ulike kunstformer. Foajeen skal rett og slett «transformere Parken kulturhus til et mer moderne kulturhus», sier Pareliussen.

Budsjettet er på ca 1,4, mill., hvor noen av midlene kommer fra Kulturrådets ordning Rom for kunst.

Hans Pareliussen sier at moderne kulturhus består ikke lenger bare av én stor sal. I stedet legges det vekt på fleksibilitet, flere mindre saler og å utvikle gode møteplasser for publikum, som også gir bedre rammer rundt selve arrangementene.

– Det er denne utviklingen vi har latt oss inspirere av i utviklingen av det tidligere kunstgalleriet, sier han.

Kultursjef Oskar Skulstad i Ålesund kommune ønsker å ta på alvor at det sosiale aspektet er en stor del av opplevelsen når man går på kulturarrangement.

– Sammen med XL Gruppen får vi etablert en god serveringsløsning i kulturhuset, noe som skal gi et skikkelig løft i tilbudet til publikum, sier Skulstad.

I foajeen på Parken kulturhus skal nemlig XL Gruppen skal stå for bevertningen. Det vil ikke være en åpen restaurant, men gode serveringsfasiliteter til de arrangementer som er på Kulturhuset. Det vil også være egne banketter, selskaper og lukkede arrangementer.

Foajeen skal også tilpasses en annen bruk og skal bygges et anretningskjøkken og bar, samt utbedring av akustikk og etterklang. Et viktig poeng har vært at rommet skulle ivareta flere funksjoner samtidig: Både være et mingleområde i forbindelse med forestillinger i hovedsalen, og legge til rette for mindre arrangement i foajeen. Det skal fungere enten vi har 500 eller 50 innenfor dørene.

Parken kulturhus i Ålesund. Her skal det bli endringer i løpet av våren 2018. Foto: André Sylte, Ålesund kommune.

Foajeen skal ha et bredt tilbud og ulike uttrykk:

– Det er derfor lagt vekt på å beholde det store åpne rommet, og kunne rigge dette alt etter hva som skal skje. Vårt ønske er at med etableringen av disse nye lokalene vil få et enda bredere tilbud, der sjangre og uttrykk som tidligere ikke har funnet sin naturlige plass i kulturhuset, nå kan være en del av et rikholdig programinnhold, sier kulturhusleder Hans Pareliussen.

Den foreløpige planen er at de største delene av oppgraderingen i foajeen skal ferdigstilles i løpet av mai.

Ålesund kunstforening holdt til i foajeelokalene i mange år, men flyttet ut i 2016.

Det var ca 48.000 besøkende i Parken kulturhus i Ålesund i 2017.

Kulturhusleder Hans Pareliussen hos Parken kulturhus i Ålesund. Foto: André Sylte, Ålesund kommune.

– Hva slags andre langsiktige planer har dere for huset?

– Vi ønsker et hus som ikke bare er en storstue som huser store forestillinger i helgene, men ønsker å være mer åpen i hverdager, ha lavere terskel for bruk, og vi vil skape bedre rammer rundt arrangement, som legger til rette for gode sosiale og kulturelle opplevelser i både stor og liten skala, sier Pareliussen til Kulturhusmagasinet.

– Da vi intervjuet deg i 2017 fortalte du om planene om å forbedre foajeen. Du sa også: «Vi skulle gjerne hatt en person på markedsføring også, og ikke minst står mye av sceneteknikken for utskiftning. Vi jobber også med å utvide sjangerbredden på huset, og ønsker å få på plass flere alternativer til det brede og kommersielle tilbudet.» Foruten oppgraderingen: hva annet av dette blir realisert?

– Vi er på god vei til å oppgradere husets sceneteknikk, og har klart å ta et løft for å oppdatere lysparken siste året. Utvidelse av sjangerbredde vil komme som et naturlig konsekvens av å få en mindre scene.

Parken kulturhus i Ålesund. Foto: André Sylte, Ålesund kommune.

Folk i kulturhus: Hans Pareliussen

Parken i Ålesund. Foto: Parken.