BRANSJEORGANISASJON

NKN-styrelederen om at «Kulturspirer»-prosjektet fortsetter: «Kjempepositivt»

Styreleder Rolf-Cato Raade i Norske kulturhus (NKH) er til daglig adm. direktør for Stormen Konserthus Bodø KF. Foto: Per Mork, Kulturhusmagasinet.no ©

Styreleder Rolf-Cato Raade i Norsk kulturhusnettverk (NKN) er veldig fornøyd med at Kulturdepartementet fortsetter å støtte egenproduksjonen hos landets kulturhus.

Nå fortsetter «Kulturspirer» i 2017 med midler for 2018, etter at man i 2015 fikk midler å dele ut i 2015, 2016 og 2017.

Raade, som til daglig er direktør for Stormen konserthus i Bodø, har vært styreleder helt siden Kulturspirer-prosjektet ble en realitet i 2015 – etter intens lobbyvirksomhet overfor daværende kulturminister Thorhild Widvey.

– Norsk kulturhusnettverk har i mange år jobbet mot Kulturdepartementet via mange styrer, for å få en slags form for anerkjennelse for nettverket, så dette er noe som har pågått lenge. Men vi har innsett at å få støtte for å drive nettverket får vi ikke.

– En dialog med Thorhild Widvey, om å få opp egenproduksjonen i husene for barn og unge, som det er rettet mot, førte frem. Departementet har tydeligvis vært så fornøyd at de ga ny tildeling. Vel og merke er denne mindre, men det er kjempepositivt at det fortsetter. Det betyr at man må ha gjort noe bra, sier Raade i en samtale med Kulturhusmagasinet.

Raade synes kulturhusene har fått til veldig mye for pengene i forrige runde som var på hele 6,2 millioner kroner.

– Det er mange prosjekter der som det ikke ville blitt noe av uten midlene. Det er kjempepositive prosjekter over hele landet, som setter spor etter seg i det lokale kulturlivet. Det gir husene arrangørkompetanse og er kjempemoro for barna som får stå på en profesjonell scene.

— Hvorfor er er egenproduksjon så viktig for kulturhusene?

– Det handler om de ulike husenes identitet, og deres rolle i lokalsamfunnet. At man ikke bare er er et hus som omreisende artister spiller på rundtomkring, men å få et særpreg ved å sette opp stykker som har lokal forankring. Blir det bra kan det være aktuelt å vise forestilinger hos andre hus også.

– Kulturspirer-prosjektet er vel også en slags talentjakt?

– Ja. Det har vært et gjennomgående høyt nivå. Vi har dokumentasjon, med video og bilder, på alt.

Opplever det som uproblematisk å dele ut millioner av kroner til sine egne kulturhuskolleger

Andre runde med Kulturspirer-utdelinger