KULTURHUSDRIFT

NKN skal drøfte sikkerhetstiltak frem mot 2018-årsmøtet

Rolf-Cato Raade, styreleder i Norsk kulturhusnettverk (NKN) og til daglig leder for Stormen konserthus i Bodø. Her under «Verktøy og visjoner» – Norsk kulturhusnettverks konferanse i Stavanger konserthus 16.–17. oktober 2017. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

– Det blir opp til medlemmene om vi skal ha felles «policy». Jeg tror hvert hus må vurdere utifra arrangementene. Enkelte arrangementer er mer utsatt for enkelte hendelser.

STAVANGER:

Det forteller Rolf-Cato Raade, styreleder i Norsk kulturhusnettverk (NKN) og til daglig leder for Stormen konserthus i Bodø.

NKN har ikke bestemt noe innenfor feltet.

Av den grunn er det nyttig å sette fokus på sikkerhetsspørsmål, slik det gjøres under høstens fagsamling, mener Raade.

Under årsmøtet i 2018 skal man finne ut om nettverket skal legge frem en felles «policy».

– At temaet tas opp er naturlig siden dette er en fagsamling. Det var nyttig med innspill fra vår danske kollega, siden han er nærmere kontinentet, og foredraget fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sier Raade i en samtale med Kulturhusmagasinet.no.

– Jeg håper at Torben Seldrup fra Danske Koncert- og Kulturhuse har har rett, at vi ikke kommer dit hvor slike tiltak er nødvendige. Vi skal jo primært gi folk gode opplevelser, og være en en oase for å gi gode opplevelser.

– Men vi ser jo at «oasene» blir angrepet av islamistiske terrorister, flere steder i Europa. Vil ikke da sikkerhetstiltak tvinge seg frem?

– Uansett hvor mye preventive greier man setter i gang, kan man aldri forsikre seg helt. Noen kan kjøpe en billett og legge en veske med en bombe på toalettet. Og på stranden i Nice kan en lastebil komme dundrende.

– Vi har blitt spurt i Bodø om å begynne med sikkerhetstiltak. Det handler ikke bare om det tar tid. Men den handler også om følelsen man får. Man er ikke spesielt fornøyd når man må gå gjennom alt på flyplassen heller.

– De undersøker publikum foran konserter i Oslo spektrum, har jeg selv opplevd …

– Som publikummer kan man oppleve det som en trygghet, svarer Raade.

– Det DSB sa understøtter det Torben Seldrup sa, mener Raade.

– Man må ta det på fullt alvor, og gjøre alt man kan, men ingen kan helgardere seg. Det er interessant at han sier han håper det ikke skal bli slik det er på flyplassene.

– Men hva hvis det skjer noe i Norge?

– Det er primært politiets ansvar. Vi må ha folkene våre drillet på hva vi skal gjøre og ta hånd om publikum så godt vi kan.

Rolf-Cato Raade på scenen under «Verktøy og visjoner» – Norsk kulturhusnettverks konferanse i Stavanger konserthus 16.–17. oktober 2017. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Daniel Stamnes
, leder for Kilden Teater og Kulturhus i Kristiansand, er en av mange kulturhussjefer tilstede på NKN-konferansen.

Han uttaler til vårt nettsted:

— Man må ha en plan for det meste. Vi vet hva vi skal gjøre. Kilden har en beredskapsplan, men vi kan ikke gjøre for mye synlige tiltak uten å gjøre publikum nervøse.

– Hva skjer hvis det verste skulle hende?

– Det blir helt åpenbart panikk hvis det skjer noe. Men vi vil definitivt ikke ha metalldektorer og sikkerhetssjekk.

– Men hvis det skjer noe? Antageligvis må noe gjøres, da, ja, helt klart.

Daniel Stamnes, leder for Kilden Teater og Kulturhus i Kristiansand. Foto: John Berge, KINOMAGASINET.no ©

Dansk kulturhussjef vil kjempe mot eventuelt pålagt sikkerhetssjekk av kundene

«Helt umulig å utelukke at noen slikt ikke kan skje i Norge.»

FAKTA: Kulturhusmagasinet.no dekker NKN-konferansen i Stavanger konserthus takket være reise- og oppholdstøtte fra NKN. Vi dekker konferansen uten noen som helst bindinger eller krav til vår frie redaksjonelle dekning.