BRANSJEORGANISASJON

NKN-Nina om 2017: Takk for tilliten!

Nina Marie Bjørka Moen Hodneland, daglig leder i Norsk Kulturhusnettverk (NKN). Foto: John Berge ©

– Medlemmene i Norsk kulturhusnettverk (NKN) har vist at de ønsker organisasjonen. De har tatt et kjempegrep, løftet kontigenten og ta den dugnaden det er å drive og ha en medlemsorganisasjon, som drives uten støtte fra Kulturdepartementet og Norsk kulturråd. De har gitt NKN stor tillitt. Nå skal vi jobbe for for å innfri tilliten!

Det sier Nina Marie Bjørka Moen Hodneland, daglig leder i Norsk Kulturhusnettverk (NKN), i en samtale med Kulturhusmagasinet.

Nøyaktig år etter at hun overtok som NKN-leder er mye skjedd med organisasjonen.

Ikke minst er det blitt flere nye medlemmer:

Det kom til åtte nye medlemmer i 2017: Smia flerbrukshus, Fagernes Kulturhus, Rauma Kulturhus, Grong kulturhus, Grieghallen, Meieriet kultursenter, Oslo konserthus og Sauda, Folkets Hus.

Og seks nye medlemmer i 2016, Ninas første år som organisasjonens nye leder: Kongsberg Musikkteater, Kulturcompagniet Rissa, Melahuset, Stryn Kulturhus og Kino, Randaberg kulturscene og Vennesla bibliotek og kulturhus.

Medlemstilstrøming og en dugnad med økt kontigent har gitt grundige fagsamlinger og et jevnt fokus på satsingsområder som felleskontrakter, kulturmomssaken, kulturspirer m.v.

Folk i kulturhus: Nina Hodneland

Det var under vårens 2017-landsmøte i NKN at kontigenten ble økt fra 5.000 til 12.000 kroner.

Den er lik for alle kulturhus, uansett størrelse.

Landsmøtet fattet vedtak om at styret skal utrede og se på differensiert løsning, hvor de største kanskje vil betale mer.

Spesielt gledelig i 2017, synes Nina, er at også de største konserthusene, Grieghallen og Oslo konserthus, ble NKN-medlemmer.

– Nå favner vi spekteret av alle – de mindre og de største, sier Nina.

– Jeg tror at tiden var moden for å se at det de store og de mindre kulturhusene jobber med, er det samme. Vi sitter med løsninger for billettsalgsalg, forbedring av inntjening, sikkerhet og så videre. Men noen har adminstrasjon med femten ansatte og de små med en, to eller tre personer. Det skiller husene, men det man er opptatt av faglig sett er det ikke så store skiller på. Omtrent ti kulturhus har saler på oppmot 1.000 seter, som selv er annerledes enn hos flertallet, men likevel er det mange fellestrekk, så de velger å være en del av NKN.

NKN satser kun på å dekke inn faglig sett kulturscenedelen av driften, selv om mange kulturhus også driver kino, idrettshall, svømmehall, bibliotek, m.v.

Nina i kjent driv under nettverket samling i Stavanger høsten 2017. Foto: John Berge ©

– Hva er du spesielt glad for at NKN har fått til i 2017?

– Nå har alle 126 medlemshus fått tilgang på samme type kontrakter, med samme standardvilkår, som gjør oss mye sterkere og tydeligere i politikken vi har og hva vi legger i vilkår for utleie. Det er et godt verktøy for husene.

– Neste steg nå er sikkerhetsrutiner. Det gjøres jo mye hos kommunene, men det er viktig at vi har noe eget som vi fokuserer på.

– En annen ting vi er veldig glade for at er at Kulturdepartementet ga midler til å føre Kulturspirer-prosjektet videre!

Mer om tildelingene i egen sak her på Kulturhusmagasinet. Lenke kommer! 🙂

– I det hele tatt jobber vi aktivt og målrettet mot politiske områder.

– Hva er status for den såkalte momssaken?

– NKN deltar nå i sonderingene og et felles arbeidet bransjeorganisasjonene på musikkfeltet gjør for å kartlegge hvordan innføring av lavmoms vil slå ut for hele næringen. NKN mener man må oppheve momsfritaket for konsert og scenekunstbilletter.

– Ved å innføre lavmoms på dette område, i likhet med museer, kino og opplevelsessentra, sikres konsertarrangørene og kulturhusenes eiere full inngående mva. og ikke minst, nødvendig forutsigbarhet både for drift og investering. Et slikt grep vil også gi likebehandling av aksjeselskaper, interkommunale selskaper, kommunale kulturhus og stiftelser. Slik det er i dag behandles disse ulikt, selv om virksomheten er den samme.

– Reglene nå er kompliserte. Vi ønsker å fjerne oss fra dette systemet og komme oss på lavmoms. Det vil først og fremst forenkle og skape like vilkår for private og kommunale scener.

Et annet saksfelt som NKN har engasjert seg i i 2017 er reduksjonen i tilskuddet til kulturbygg, under desentralisert ordning. Siden 2015 har tilskuddet blitt redusert fra 135 millioner til 47 millioner for 2018. Når det er sagt er det en sterk økning i bevilgningen til nasjonale kulturbygg i budsjettforslaget til Regjeringen.

NKN-Nina mener dog at tilskuddsendringen er dramatisk og rammer nybygg, ombygging og modernisering av kulturhus.

Nina Hodneland er daglig leder i Norsk Kulturhusnettverk (NKN). Her inne på Sentralen, et kontor- og arrangementshus i de gamle lokalene til Christiania Sparebank i Kvadraturen i Oslo. Foto: Per Mork, Kulturhusmagasinet.no ©