ARTISTOMTALE, RIKSTEATRET

Kritikerrost «Trollmannen fra Oz» på turné med Riksteatret til 50 steder over hele landet

Mari Lerberg Fossum spiller Dorothy i Riksteatrets musikaloppsetning. Her omkranset av sine tre medhjelpere. Foto: Mats Bäcker/Riksteatret.

«En strålende Dorothy» skrev Dagsavisen. Aftenposten ga terningkast seks og skrev: «Riksteatrets versjon av «Trollmannen frå Oz» er en aldri så liten genistrek.»

Et par røde blinkende sko, en gul brosteinsvei og sangen Somewhere Over the Rainbow har gjort Trollmannen fra Oz til en av verdens mest berømte musikaler. Ikke minst takket være Hollywood-klassikeren fra 1939 med Judy Garland som vesle Dorothy.

Når Riksteatret setter opp klassikeren for turné til 50 steder landet rundt med tolv sangere, musikere og dansere på scenen, er det multitalentet Alan Lucien Øyen som har ansvar for regi og koreografi.

«Aldri har jeg sett så mye magi på så liten plass. På sceneteppet projiseres en himmel som knitrer og spraker i dårlig oppløsning, før den plutselig mørkner og går over i andre stemningsleier. Det er som å være midt i Hollywood-filmen fra 1939. Forførende, men også truende,» heter det i Aftenpostens anmeldelse.

Mari Leberg Fossum spiller Dorothy. Stig Werner-Moe spiller Professor Marvel. Foto: Mats Bäcker/Riksteatret.

Andre anmeldelser:

«Magisk (…) både barn og voksne vil like dette». NRK

«Familieteater med hjerte, hjerne og mot». Dagbladet (5)

«En strålende Dorothy (..) Fossums rolletolkning står ikke tilbake for Judy Garlands.» Dagsavisen (5)

«Riksteatret vil helt klart får nye barnlige tilhengere av regnbuen med denne frodige oppsetningen.» VG

«Det er gått mange år siden sist Riksteatret satt opp en skikkelig musikal, og nå skal vi endelig gjøre det igjen», sier Riksteaters sjef Tom Remlov.

«Det er ingenting som på samme måten samler et publikum på tvers av generasjonene som musikalteatret», mener han.

Det er snart 80 år siden den legendariske eventyrfilmen med Judy Garland i hovedrollen og «Somewhere Over the Rainbow» på spillelisten hadde premiere. Mari Lerberg Fossum spiller Dorothy i Riksteatrets musikaloppsetning. Hun har tidligere gjort suksess både som Sophie i Mamma Mia! og Belle i Skjønnheten og udyret. Og regien er ved Alan Lucien Øyen, som gjennom de seneste årene har vunnet seg et stadig større navn, også utenfor landets grenser. Etter arbeidet med Riksteatret, skal han bl.a. gjeste Pina Bausch Tanztheater Wuppertal i Tyskland.

I tillegg til Mari Lerberg Fossum medvirker Anne Bolette Stang Eng, Caroline Glomnes Johansen, Stig-Werner Moe, Jørn Morstad, Sebastian Skytterud Myers, Thomas Jørstad Pettersen, Eirik Risholm Velle, Kay Hartvigsen, Marius Røe Nåvik, Magnhild Skomedal Torvanger , Bjørge Verbaan (kapellmester) og Martin Wister. Musikalsk ansvarlig Per Christian Revholt. Scenograf Leiko Fuseya. Kostymedesigner Stine Sjøgren.

Premieren på Riksteatrets scene i Nydalen Oslo fant sted 18. januar 2018.

Turnépremieren skjer på Hamar kulturhus 25. januar 2018.

På turné til 50 steder våren 2018.

Forestillingen spilles også på Riksteatres scene i Nydalen etter turné.

50 kulturhus får besøk av Riksteatrets musikaloppsetning Trollmannen fra Oz våren 2018. Foto: Mats Bäcker/Riksteatret.

Fakta og bakgrunn:

Trollmannen fra Oz, skrevet av L. Frank Baum, første gang utgitt i 1900.

Fortellingen fant tidlig veien til teaterscenen, og allerede tidlig på 1900-tallet ble det laget en musikalversjon på Broadway.

John Kane har skrevet manuset – basert på Baums fortelling – til filmversjonen med Judy Garland i hovedrollen fra 1939. Harold Arlen og E.Y Harburg laget melodier og tekster til sangene i stykket. Det er denne versjonen senere teaterforestillinger er basert på.

Fortellingen om Dorothy, fugleskremselet, blikk-mannen og løvens vei til trollmannen i smaragdbyen i Oz, ble ikonisk etter at den årlig ble vist på amerikansk TV siden 1956. Siden den gang har den vært brukt som referanse i utallige film og TV-serier.

Det ble laget minst seks par røde sko til filmen. Skoene er blitt en av filmhistoriens mest berømte rekvisitter. Noen er stjålet og blitt borte. Noen av dem er solgt på auksjoner for flerfoldige hundretusen dollar.

I 2011 var et av sko-parene hovedattraksjonen under en større auksjon av ikoner fra Hollywood. To millioner dollar var start-summen, men paret ble ikke solgt. Året etter samlet stjerner som Leonardo DiCaprio og Steven Spielberg inn penger slik at skoene kunne kjøpes av det amerikanske filmakademiet.

Sangen Somewhere over the Rainbow er fremført og innspilt av ledende sangere verden over som Eva Cassidy, Eric Clapton, Ariana Grande, Israel Kamakawiwo’ole, Cliff Richard, Olivia Newton-John og mange, mange flere.