NYTT OM NAVN

Knut Inge Solbu hos Kulturhuset Ælvespeilet skal tilbake til filmbransjen

Knut Inge Solbu sier takk for seg etter å ha bygd opp Porsgrunns eget kulturhus. Foto: Kai Hansen. ©

Knut Inge Solbu (41) sier seg fornøyd med å ha vært med på å dra Kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn i gang. Nå vender han tilbake til filmbransjen.

– Jeg sa opp i august, forteller Knut Inge Solbu i en samtale med Kulturhusmagasinet.

– Jeg ble ansatt for ganske nøyaktig seks år siden, forteller han.

– Da var det to år igjen før åpning, det fantes ikke noe kulturhus, så jeg fikk sette sammen stab og være med på å ferdigstilte bygget, og nå har jeg driftet det i fire år.

– Hvorfor slutter du nå?

– Det er ikke én konkret grunn, men en serie av ting. Jeg er av den oppfatning at det er hensiktmessig å markere en overgang fra utviklingsfase til normal drift. Vi har følt oss som kommunalt ansatte gründere, sier Solbu.

Han har fra før av vært med å laget Halvbroren TV-serien som ble vist på NRK, og har vært med på filmer som Svik og Jørgen + Anne, og var i flere år ledende innenfor musikkvideoproduksjon med sitt selskap Titanfilm.

– Ja, nå skal jeg tilbake til i filmbransjen, som filmprodusent. Men først blir det litt lavere tempo en periode. Da skal jeg prioritere familie: mer middagslaging og leksehjelp!

– Når det er sagt så trives jeg med å jobbe mye!

Kulturhuset Ælvespeilet i 2013. Foto: Kulturhuset Ælvespeilet.

– Hva er du mest stolt av med ditt arbeid for Ælvespeilet?

– Jeg tror det viktigste jeg har vært med på har vært å få på plass rammer som gjør det mulig å prioritere barn og lokalt. Leieprisene her på huset er et resultat av en villet politikk i kommunen som legger til rette for lag og foreninger med lokal forankring. Det har vært viktig i prosessen med å få huset dit det er i dag.

– De stedene hvor de kommunale kulturkronene er brukt opp i investeringen av prestisjebyggene kan de lokale kreftene gjerne sitte igjen som taperne, priset ut av sin egen storstue. Porsgrunn kommune bestemte seg for å bygge for noen år siden, da hadde vi relativt nye Bølgen i Larvik to mil på den ene siden, og hele fylkets storstue i Ibsenhuset en mil på den andre. En sentral intensjon blant politikerne som kjempet for bygget var å legge til rette for de lokale kulturkreftene. Den utfordringen har vi tatt, og jeg føler vi har fått til mye – tilbakemeldingene vi får fra våre faste, lokale samarbeidspartnere bekrefter dette.

– Det andre jeg vil nevne er at jeg er stolt av staben. De har gjort en formidabel innsats de fire årene siden vi åpnet. Det er en gjeng med en stor felles gründer-holdning som har strukket seg langt for å løse krevende utfordringer, i høyt tempo. Det første året bygget vi på mange måter ferdig huset mens vi driftet det. Til tross for krevende dager har vi klart å holde overtidsbruken og sykefraværet lavt i hele oppstarten med nytt kulturhus.

– I forhold til innholdet i huset er jeg stolt av balansen vi har funnet i programmet. Miksen mellom lokal og nasjonal, mellom kultur og næringsliv, bredden i genre, bredden i alder, kjønn og så videre. Vi har prøvd å være noe for så mange som mulig, og fått til mye av det vi har prøvd på.

– Det siste jeg vil nevne som jeg virkelig er stolt av er at vi sammen har bygd opp Ælvespeilet til å bli et kulturhus med samvittighet. Vi har hele veien hatt et fokus og et ønske om å være en kulturaktør som tar samfunnsansvar. Dette har vi gjort med foredrag, konserter, støttekvelder, med veldedighetsprosjekter, i samarbeid med reddesmå.no med deres utstilling «Hvis klær kunne fortelle», ved å initiere arrangementer med en viktig og tidvis ubehagelig «edge» enten i forhold til vanskeligstilte barn eller andre utsatte grupper. Det må være en selvfølge at det kommunale kulturhuset skal ha et større kulturbegrep enn å være rene underholdnings-sentre.

Les saken om at Kulturhuset Ælvespeilet søker etter ny sjef her:

Kulturhuset Ælvespeilet søker etter ny sjef