DRIFT

Kjør debatt! Hva er et kulturhus?

Kulturhusentusiaster: Fra venstre: Sven Åge Birkeland, Ole Tobias Lindeberg, Ida Storehaug, Rune Håndlykken og Nina Hodneland. Foto: Nina Hodneland.

Under festspillene i Bergen 2017 var begrepet kulturhus satt under debatt, eller i det minste drøfting. Men så mye uenighet var det ikke akkurat blant panelet. Kulturhus er bra! var alle enige om.

Der satt, under møtet tirsdag 6. juni 2017, disse kulturelle menneskene:

Sven Åge Birkeland (BIT Teatergarasjen)

Rune Håndlykken (Kulturhusplan DA)

Ole Tobias Lindeberg (direktør, Oseana Kunst og Kultursenter)

Nina Hodneland (daglig leder, Norsk Kulturhusnettverk)

Ida Storehaug (møteleder)

I Bergen er det som kjent (og som herværende nettsted har skrevet om) snakk om å få i stand et kulturhus i Sentralbadet. Les vår sak om dette her:

Bergens gamle svømmehall blir kulturhus

Det ble interessante diskusjoner om hvordan et nytt kulturhus der kan se ut og det finnes åtte skisser laget av elever ved arkitekthøyskolen. Det var enighet i at en teaterscene ikke nødvendigvis er kulturhus, men at det er en del fellestrekk.

Nina Hodneland fra Norsk Kulturhusnettverk (NKN) forteller til Kulturhusmagasinet at hun alltid liker å knuse mytene om «de tomme kulturhusene» og slo nok en gang i bordet med 13,6 milioner besøkende ved landets kulturhus i 2016.

– Selv er jeg enig i at et kulturhus er mangfold. Du støter på kunstformer du egentlig ikke visste du hadde lyst på, fordi du er i huset i anledning noe annet. Det ble også fokusert på fremtiden for kulturhusene, og hva som er unikt med et kulturhus kontra f.eks. en nasjonal scene, forteller Hodneland.

Hun fikk også frem dette:

– At selve kulturhuset er infrastrukturen, at man er et bindeledd, og ikke nødvendigvis et ensemble, teater eller orkester, men den som er igangsetteren og pådriveren.

Ordskifte: Det Norske Kulturhus på Litteraturhuset i Bergen tirsdag 06. juni kl 18:00–19:00.

En av de som kan mest om norske kulturhus er konsulent Rune Håndlykken, som driver eget firma, Kulturhusplan DA. Håndlykken var også hjertelig tilstede i Bergen.

– Det er interessant få frem hva slags hus et kulturhus er, sier Håndlykken til Kulturhusmagasinet.

– Kulturhus som ord og begrep ble skapt med det da nye kulturhuset i Stockholm mot slutten av 60-tallet. At det er en arena som ikke er en sal, men et hus med mangfoldig innhold og at det er en viktig sosial og kulturell møteplass.

For Bergens vedkommende mener konsulenten at BIT Teatergarasjen og Carte Blanche har et særdeles smalt publikum i Bergen og mener det ikke er enkelt å skape et kulturhus med stor bredde utifra disse to kulturaktørene.

– Jeg ga to klare råd til scenekunsthuset som kommer i Bergen, sier Rune Håndlykken.

– Sskal man styrke bredden og forankringen til huset blant et bredt publikum, som føler at huset er til for dem, så er det første halvåret etter at huset tas i bruk veldig avgjørende. Da må du nå frem nye grupper, slik at flere føler at det er deres hus. Det andre er at det i prossesen ikke blir motsetning med å gi penger til kulturhuset og andre kulturprosjekt andre steder. Bergen kommune er i front med tiltak i bydelene og dette bør fortsette.

Kulturhusplan-sjefen fikk også frem et annet poeng han ivrer etter å få fokus på.

– Jeg var veldig tydelig på at det ikke er slik at det blir bygd for mange kulturhus i Norge. I løpet av 25 år er det bygd over 100 kulturhus. Det betyr hos en fjerdel av norsk kommuner. Det er ikke en høy fornyelsestak. Det betyr at alle har nye kulturarenaer innen 100 år!