NYBYGG

Kino og bibiliotek er førsteprioritet i Levanger

Den store rapporten «Den kulturelle tråd» har dannet grunnlaget for debatten i Levanger.

Den gamle ensals kinoen i byens Festiviteten skal legges ned og det skal bygges nytt bibliotek og kino på byens bibliotektomt. Kommunen skal legge driften av kinoen på anbud.

Det fremgår av Unni Storstads (kommunalsjef samfunnsutvikling i Levanger) sin innstilling til fremtidig kulturstruktur.

En stor rapport med seks muligheter for hvordan kulturlivet best kan blomstre i Levanger ble lagt frem i januar 2017.

Nå har rådmannen ved kommunalsjef gitt sin innstilling etter at det har vært dialogseminarer og debatt i lokalsamfunnet.

Det er førsteprioriteten å bygge nytt bibliotek og kino på bibliotektomta. Det betyr å bygge nytt der dagens bibliotek ligger i sentrum av byen, et bygg som beskrives med en unik tomt mht. lokalisering, som grenser mot to parker.

Rådmannen bes om å arbeide videre med planer for stor kultursal /-scene på havna. Dette kalles Vaskeriet. Realisering av et slikt prosjekt forutsetter konkretisert samarbeid med eksterne aktører, heter det.

Ettersom kinoen ikke skal inn i Vaskeriet, er det da snakk om Blackbox, kulturscene, klubbscene, kiosk/kafé, øvingslokaler og kontorer for kulturnæring og ellers åpent areal som kan disponeres av frivilligheten.

Kulturaktør Solveig Salthammer Kolaas sier til Trønder-Avisa at hun er skuffet over prioriteringen.

– Jeg hadde trodd at det skulle bli noe denne gangen. Frykten er at dersom man starter med bibliotek og kino kan de andre planene bli liggende i skuffen i mange år framover. Jeg synes prosjektgruppa har gjort en veldig bra utredning, og kan bare håpe og tro på at politikerne vil gå imot forslaget, og heller prioritere kulturscenen på havna, sier Kolaas, som understreker at hun synes det er vel og bra med ny kino og bibliotek, men at dette behovet ikke er like prekært.

Levanger er et tettsted og administrasjonssenteret i Levanger kommune i Nord-Trøndelag med 9.637 innbyggere per 1. januar 2015. Levanger har vært et viktig handelssted siden middelalderen og har hatt en årlig markedstradisjon i flere hundre år.

Prosjektgruppens anbefalte modell for en framtidig kulturell infrastruktur innbefatter en stor kulturscene/-sal på havna, nytt bygg for bibliotek og kino samlokalisert med enkelte andre funksjoner på bibliotektomta, og en tilbakeføring og oppgradering av Festiviteten som Trehusbyens festsal.

Modellen kan realiseres i flere trinn etter en langsiktig plan. Prosjektgruppen anbefalte følgende rekkefølge på utbygging: 1. Kulturscene i vaskeriet. 2. Nytt bibliotek og kino. 3. Tilbakeføring og oppgradering av Festiviteten.

Status for de sentrale kulturarenaene Levanger har for bibliotek, kino og sceneaktiviteter er at de alle har et stort behov for oppgradering og utvikling. Dette er godt dokumentert gjennom forarbeidet til rapporten «Den kulturelle tråd».

Ulike modeller for et kulturhus på Vaskeriet.

Deler av prosjektgruppen mente at et alternativ kunne være å realisere kino og bibliotek først. Da vil man ha mulighet for å starte et arbeid for å få på plass en god driftsmodell for kulturarenaer i vaskeriet, f.eks. med en felles driftsavtale med et framtidig hotell, eller annen fast leietaker.

Etter at rapporten ble lagt fram har også Nord universitet tatt kontakt med kommunen for å undersøke muligheter for å leie lokaler til teaterutdanninga i et fremtidig kulturbygg på havna. Rådmannen har signalisert at kommunen er interessert i å legge til rette for at dette kan bli en realitet.

Fremdrift avklares i forbindelse med behandlingen av budsjett 2018 og økonomiplan 2018-2021.

Slik ser man for seg mulighetene på byens bibliotektomt.