KULTURHUSBRANSJEN

Kimen kulturhus nominert til Arkitekturprisen 2017

Kimen kulturhus i Stjørdal ble åpnet 21. august 2015 av H.K.H. Kronprins Haakon Magnus. Eier er Stjørdal kommune v/ Stjørdal Kulturutvikling AS. Foto: Kimen kulturhus.

20 bygg konkurrerer om å bli kåret til Arkitekturprisen 2017. Kimen kulturhus er – med sine 17.500 m2 – et av husene.

Kimen kulturhus er tegnet av tre firma: Reiulf Ramstad Arkitekter AS, Lusparken Arkitekter AS og JSTARKITEKTER AS, med Skanska Bygg Trondheim som byggherre. Bygget sto klart i 2015.

På nettsiden arkitektur.no har de selv beskrevet huset slik:

Mangfold er et viktig stikkord som beskriver Kimen kulturhus. Det gjenspeiler seg både i innholdet og brukerne. Bygget forener Kulturhusets ulike funksjoner som bibliotek, fritidsklubb, kultursaler, kino, verksteder og øvingsrom for kunst, dans, musikk, media og mer, og dette forenes med en ny kirke og et hotell. I tillegg til byggets kulturprogram huser bygget ca 50 kontorplasser for kulturetaten i kommunen, kirken og diverse leietakere knyttet til de ulike aktiviteter.

Arkitekturen utstråler byggets moderne funksjon og samtidspuls. Samtidig er prosjektet forankret og inspirert i stedets historie og kultur. Kimen kulturhus er inspirert av Værneskirken samt den historiske trehusbebyggelsen som er en viktig og vakker del av kulturarven i Stjørdal. Dette videreføres i en urban form og gis en ny tolkning i kulturhuset. Den arkitektoniske utformingen bidrar til å skape identitet og tilhørighet.

Bygget er kledd i et slør av svart pulverlakkert strekkmetall i stål. Strekkmetallet fungerer som solavskjerming der det er store bakenforliggende glassfelt. De tunge massive konstruksjonene er utført i plasstøpt betong av Skanska selv. Slanke stålsøyler bærer dekkene og er produsert lokalt på Skanskas stålfabrikk utenfor Trondheim. Et av byggets viktigste enkeltobjekter er hovedtrappen, en spiraltrapp i stål som knytter de ulike planene i bygget sammen vertikalt. Trappen er ikonisk og identitetsskapende med sitt sterkt grønne indre som står i kontrast til det sorte, blanke ytre.

Med et bredt program og tilpasset arkitektur av høy kvalitet, har Kimen kulturhus blitt et byggverk med stor betydning for regionen og lokalbefolkningen i Stjørdal.

Slik presenteres Kimen kulturhus for Arkitekturprisen 2017. Foto: Søren Harder Nielsen/Arkitektur.no/Norske arkitekters landsforbund (NAL), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) og Norske landskapsarkitekters forening (NLA).

Arkitekturprisen 2017 er et samarbeid mellom Norske arkitekters landsforbund (NAL), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) og Norske landskapsarkitekters forening (NLA). I 2017 deles prisen ut for andre gang. Prisen skiller seg fra andre priser ved at den ikke har en oppnevnt jury, men baserer seg på et bredt engasjement i bransjen.

Dette er en pris der vinnerprosjektet nomineres og stemmes frem av arkitekter. Medlemmene i de tre organisasjonene kan i felleskap diskutere og definere kvalitet og bidra til en aktiv, konstruktiv og tverrfaglig diskusjon.

Arkitekturprisen 2017 deles ut på Arkitekturfesten den 21. september i forlengelse av Arkitekturdagen, på Chateau Neuf i Oslo. Premien er kroner 100 000,- samt diplom og en plakett som kan festes på selve prosjektet.

Kimen kulturhus i Stjørdal. Foto: Kimen kulturhus.