KULTURHUSDRIFT

«Kimen er verdt hver krone»

Faksimile av Morgenbladets arkitektanmeldelse av Kimen kulturhus.

Morgenbladets arkitekturanmelder Gaute Brochmann er svært begeistret over Kimen kulturhus på Stjørdal.

I en lengre anmeldelse (bak betalingsmur) antyder Brochmann at man «lett kan avfeie boomen av store kulturhus på små steder som en dum og kostbar massesuggesjon.»

Men besøket i Stjørdal ga ham en klar fornemmelse av at den grunnleggende skepsisen han har følt mot både Kimen og andre store kulturhus på små steder, må revurderes.

«For som kulturhus er Kimen en god bygning seg selv. Men det er som en motor i et ambisiøst byutviklingsprosjekt at husets virkelige verdi må forstås.»

Og: «Et besøk på Kimen i Stjørdal overbeviste meg om at huset er verdt hver krone.»

Anmelderen beskriver fasadene til huset som dystre på langt hold, men bedre på nært.

Slik ser Kimen kulturhus ut en strålende sommerdag. Foto: Kimen kulturhus.

Huset består av en indre betongkasse, der kinosal, storsal og andre rom som ikke trenger vinduer, er plassert. Så er andre deler av bygningen «hektet på» og rommer dansesaler, administrasjon, bibliotek, kulturskole og kirke.

«Den store styrken til Kimen er at huset er organisert slik at denne romfordelingen ikke etterlater seg en eneste korridor eller mørkt areal,» heter det videre i anmeldelsen.

Brochmann antyder at 750 millioner kanskje er mye for et hus som også skal drives over kommunale budsjetter.

«Men om dette er det enkelttiltaket som skal til for at lokalt næringsliv og lokale utbyggere ser verdien i en by som faktisk fungerer som by, er ikke kostnaden så urimelig.»

Kimen kulturhus på Stjørdal, med bibliotek, kino og kirke
Stjørdal sentrum, Nord-Trøndelag
Åpnet: 21. august 2015 av H.K.H. Kronprins Haakon Magnus
Eier: Stjørdal kommune v/ Stjørdal Kulturutvikling AS