KULTURHUSDRIFT

Gjøviks ganske nye kulturhus kan bli utvidet

Slik er inngangspartiet til Strand – dagens kulturhus på Gjøvik, som også deler lokaliteter med hotell og restaurant. Foto: John Berge ©

Det er bare seks år siden Gjøvik fikk et splitternytt kulturhus i sentrum, men allerede nå er behovet vokst seg stort for utvidelse.

I den anledning er det debatt lokalt i kommunen om kulturhuset enten skal utvides eller flyttes.

Dagens kulturhus ligger i Strandgata 2. «Strand» er navnet for bygget som huser Gjøvik kommunes kulturadministrasjon, Quality Hotel, Gjøvik Kino og Scene.

Unni Heimdal, leder for Gjøvik Kultursenter, har i lokalpressen uttalt at hun vil utvide dagens hus fremfor å bygge nytt.

– Jeg ser ingen grunn til ikke videreutvikle nåværende lokasjon, sier hun til Kulturhusmagasinet.

– Gjøvik sentrum trenger å fortettes ytterligere, og hva er vel bedre enn å forsterke et allerede vellykket tilbud – ikke minst fordi den tomten som kan frigjøres vil kunne romme alle de nye funksjonene det er ønske om å samlokalisere.

Unni Heimdal er leder for Gjøvik Kultursenter. Foto: Privat.

– Hva har dagens kulturhus av «mangler» som du ønsker deg i det nye?

– Vi skulle gjerne hatt flere kinosaler, en konsertsal med skyveamfi – og gjerne delt hus med andre kommunale kulturaktører slik at vi kan dele ressurser, kompetanse og arenaer – for igjen skape enda flere gode kulturtilbud.

Overfor lokalavisen nevner hun Kimen kulturhus i Stjørdal som eksempel på hvor vellykket det er med mest mulig aktører i ett og samme hus: ved siden av kino, konsertsaler, dansesaler og galleri har de også fritidsklubb og kirke.

Bakgrunnen for at kulturhus – enten nytt eller utvidelse av eksisterende – er en konsekvens av at flere kommunale tjenesteområder innen kultur trenger nye lokasjoner og at det er behov for de nevnte fasilitetene/arenaene nevnt av Unni Heimdal.

Status pr. sommeren 2017 er at det jobbes videre med Shell-alternativet (dvs, utvidelse av eksisterende kulturhus og knytte seg til den såkalte Shell-tomta), men det er også bevilget midler til forprosjektering av tomtealternativet på Huntonstranda.

Slik kan det se ut dersom det skal bygges kulturhus i kombinasjon med leiligheter og hotellrom på den såkalte «Shell-tomta» i Gjøvik sentrum. Illustrasjon: JAF Arkitektkontor

Utdrag fra leserinnlegg i lokalavisen av Ådne Skurdal, direktør Strand Hotell og Per Mikkelsen, direktør KAHE eiendom AS:

«Alternativet på Shell-tomta vil skape en unik samlokasjon mellom eksisterende kino (med utvidelsesmuligheter), eksisterende black box og nytt bibliotek, stor kultursal med 600 sitteplasser og hensiktsmessige lokaler for kulturskole, øvings- og konsertlokaler. Dette vil gi Gjøvik en etterlengtet storstue som kan gi mange arrangement et stort løft. I tillegg vil de ulike kulturtilbudene forsterke hverandre til brukernes og publikums beste.»

Strand – dagens kulturhus på Gjøvik: kino, scene, mat, hotell og spa. Foto: John Berge ©

HAR DU TIPS TIL HVEM VI BØR INTERVJUE? TEMA VI BØR SKRIVE OM? DEBATTER I BRANSJEN? SKJER DET NOE SPENNENDE HOS DITT KULTURHUS? HAR DITT FIRMA NOEN NYE PRODUKTER?
Tips oss om små og store nyheter!