NYTT OM NAVN

Folk i kulturhus: Jomar Ertsgaard

Jomar Ertsgaard er enhetsleder Kimen kulturhus, Stjørdal. Foto: Kimen kulturhus.

Jomar Ertsgaard leder et av de nyere og flotteste norske kulturhusene – Kimen på Stjørdal i Trøndelag. Vi har slått av en prat med Jomar!

Navn: Jomar Ertsgaard

Fødselsdato: 29.05.74

Stilling: Enhetsleder Kimen kulturhus, Stjørdal

Tid i bransjen: 20 år

Lenker til sosiale medier:
Facebook: https://www.facebook.com/kimenkulturhus/?fref=ts

–  Fortell oss litt om din utdannings- og yrkesbakgrunn!

– Jeg er i utgangspunktet utdannet lydtekniker og jobbet som freelance tekniker/produsent i flere år før jeg studerte kulturadministrasjon på Høgskolen i Telemark, avd Bø. Etter det jobbet jeg i over tre år som kulturkonsulent i Longyearbyen på Svalbard, hvor jeg var så heldig å få være med på planleggingen av det nye kulturhuset. Siden 2006 har jeg jobbet i Stjørdal kommune med ulike prosjekter, med hovedvekt av planlegging og prosjektering av Kimen kulturhus. Jeg har vel alltid vært interessert i å lage arrangement og teknisk produksjon. Da er det naturlig at man blir opptatt av gode fasiliteter for kulturformidling.

– Hva kjennetegner ditt kulturhus?

– Liv og røre! I Kimen har vi så mange ulike kulturtilbud samlet under samme tak – kulturskole, bibliotek, fritidsklubb, kino, galleri, kirke, forestillinger og konserter. Det gir et høyt besøk hele dagen, hele uka, hele året. Når mye folk samles skjer det spennende ting.

– Hvor ligger forbedringspotensialet til ditt kulturhus?

– Vi ønsker å bli bedre på totalopplevelsen for publikum, altså det som skjer før og etter forestillingen/ konserten. Vi skulle også hatt litt mer mangfold i programmet spesielt innenfor jazz og klassisk.

– Hva er det beste med ditt kulturhus?

– Brukerne, publikum og alle dyktige ansatte. Våren 2016 utvidet vi også kulturhuset med åpningen av Kimenparken. Med lekeplasser og vannfontene myldrer det av folk ikke bare inne, men også rett utenfor. Det gav huset en ny dimensjon.

– Har dere noen planer videre?

– Vi ønsker oss et nabobygg med restaurant og hotell.

– Hva er du mest interessert i hva gjelder kulturtilbudene dere selv tilbyr på huset?

– Jeg liker veldig godt å gå på kino.

– Foruten tilbudene på huset: hva slags kulturtilbud benytter du deg av i andre sammenhenger?

– Kortspilling er nok min store lidenskap.

– Hva gjør du for å reklamere for kulturhuset ditt?

– Vi har mange forespørsler på omvisninger og befaringer her på Kimen, det prioriterer vi alltid. Ellers mener jeg at gode opplevelser for dem som er på Kimen er den beste reklamen for oss.

– Hva gjør du helst når du skal slappe helt av?

– Jeg er sportsinteressert, og ser så mye fotball som mulig.

Kimen kulturhus i Stjørdal ble åpnet 21. august 2015 av H.K.H. Kronprins Haakon Magnus. Eier er Stjørdal kommune v/ Stjørdal Kulturutvikling AS. Foto: Kimen kulturhus.

– Hvilke av dine kommende arrangementer i 2017 gleder du deg mest til?

– I tillegg til Kimen har vi Lokstallen – et ombygd jernbaneverksted fra 1902 – på Stjørdal som et kulturverksted. Der skjer det masse spennende utover høsten spesielt innenfor scenekunst. Jeg gleder meg til Eventyrstien som er et utendørs familiearrangement med eventyrlige opplevelser for store og små. Så blir det stas å bli kjent med nye ungdommer på Carbon fritidsklubb.

– Hvordan er sommeren 2017 hos dere?

– I sommer er det bibliotek og kino som gjelder her på Kimen. I tillegg har vi Kimenparken som er godt besøk og har blitt en suksess. Biblioteket låner ut diverse sommerleker til bruk i parken. I august har vi Byfest Stjørdal som er en ny festival i samarbeid med lokalt kultur- og næringsliv.

– Hvilke utfordringer står kulturhusbransjen overfor?

– Formidle til beslutningstakere lokalt, regionalt og nasjonalt hvor viktige alle kulturhus er for kulturens egenverdi, synergiene husene gir og at vi må ha hensiktsmessige bygg for å skape gode møteplasser.

– Hvem imponerer deg mest i den norske kulturhusbransjen og hvorfor?

– Rausheten til alle som jobber i bransjen for å dele erfaring og kompetanse, noe Norsk kulturhusnettverk er et godt eksempel på. Ellers så er jeg imponert over alle mine kollegaer her på Kimen for deres stå på vilje, kreativitet og entusiasme.

Kimen kulturhus i Stjørdal. Foto: Kimen kulturhus.

– Hva er din beste egenskap i jobben din?

– At jeg har praktisk erfaring! Og så tror jeg at jeg har et jevnt godt humør.

– Hadde du hørt om Kulturhusmagasinet før vi henvendte oss til deg?

–  Jeg har sett det på Facebook.

– Har du tips til hvem vi bør intervjue i denne spalten?

– I år har vi et spennende samarbeidsprosjekt sammen med Olavshallen med konserter for ungdommer. Prosjektet «Trass U18» er blant annet finansiert med midler fra Norsk kulturhusnettverk. Så derfor blir det naturlig å foreslå min gode kollega Bjørgvin Thorsteinsson, direktør i Olavshallen.

Kimen Kulturhus: I Kimen kulturhus finner du et nytt og moderne bibliotek, og et Newton-senter som skal stimulere nysgjerrigheten. I hjertet av lobbyen ligger Kafé Kulissen hvor du kan nyte en kopp kaffe og ta en matbit, eller kjøpe noe i kiosken før du går inn og ser en film i en av våre tre kinosaler. I Carbon fritidsklubb er det rock`n roll, og en kirke, konsertsaler, dansesaler, galleri og møterom inviterer til engasjement og fellesskap uten grenser!

Åpnet: 21. august 2015 av H.K.H. Kronprins Haakon Magnus
Eier: Stjørdal kommune v/ Stjørdal Kulturutvikling AS

Kimen kulturhus, Stjørdal. Foto: Kimen kulturhus.