NYBYGG

Festuke i Grong i forbindelse med åpningen av Kulturhuset Kuben

Trond Martin Sæterhaug, kulturleder i Grong kommune for Kulturhuset Kuben. Foto: Grong kommune.

Namsos ligger fem mil vestover, mens Steinkjer er åtte mil sørover. Nå har den veste nordtrønderske bygda med 2.500 fastboende fått sitt eget kulturhus – Kuben. Ingen ringere enn kronprinsparet foretar offisiell åpning den 20. september 2017.

Trond Martin Sæterhaug, kulturleder i Grong kommune, forteller til Kulturhusmagasinet at driftsåpningen skjedde allerede 4. april 2017.

Dette er programmet for åpningsuken:

17. sept. 1900- 2100; Turnepremiere på teateret «KUNST» av Turneteatret i Trøndelag (før Nord-Trøndelag Teater)
18. sept. 1600-2100: Åpent hus, omvisninger, aktiviteter fra skolar, lag, foreningar m.v.
19. sept. 1700-2300: Kino nonstop med sterkt reduserte prisaer
20. sept. 1440-1540: Kronprinsparet foretar offisiell åpning og avduking av skilt utandørs og besøker deretter innsiden av kulturhuset. Det er primært barn i fokus innendørs under besøket. Paret vil gå innom ulike funksjoner og også delta på eit underholdningsinnslag i konsert- og teatersalen – Symfoni Namsen.
20. sept: 1900-2100: Regional korkveld og korpsmusikk.
21. sept. 1900-2100 Sørsamisk Kulturkveld.
22. sept. 2000-2130 Regional ungdomskonsert SKEI&PT med fullt band for alle ungdommer i region Indre Namdal (ungdomsskolealder)
23. sept. 1900-2200 Festforestilling. Med bidrag fra nabokommuner.

Kinoen i huset startet opp 7. april 2017. Det er to kinokvelder pr. uke med to filmer kvar kveld. Kinoen er topp moderne og har Dolby Atmos-lyd. Kinoen kalles «Grong Sparebanksalen», med nye seter fra britiske Ferco Seating. Øvrig utstyr er 4K projektor fra Christie og Dolby Atmos-anlegg. Det er 72 seter. Unique Cinema Systems (UCS) har utført den kinotekniske installasjonen. Etter 30 år i Grong samfunnshus og halvannet år på Grong hotell, kan man nå altså nyte kinofilmer med det beste av teknologi i den veste nordtrønderske bygda.

Magnus Vestvik er biblioteksjef hos Grong kommune og kinosjef hos Grong Kino SA. Her foran inngangen til den nye salen i Klturhuset Kuben i Grong. Foto: Privat.

Biblioteket er i full drift med åpning alle hverdager fra 10-16 og til 2100 på tirsdag og onsdag, med langt høyere besøk enn før.

– I konsert- og teatersalen har vi allerede hatt mange lukkede arrangement med spesifikke målgrupper, særlig barn og ungdom. I tillegg har vi hatt noen åpne publikumskonserter som har fyllt opp salen med kapastitet på 330, forteller Trond Martin Sæterhaug.

– Salen har svært god akkustikk med topp moderne lyd- og lysrigg med myke utstyr. Vi har Midas pro2-mikser og lyd- og lysanlegg nok til å møte dei fleste kravspesfikasjoner. Amfi kan trekkest inn. Vi kan regulere akkustikk med sidetepper m.m. Vi har mer enn nok trekk, sidescene og backstagefasiliteter som garderober, greenroom, produksjonsrom etc. Vi ser også at lokalet blir booket til en god del regionale og fylkesbaserte konferansar. Auditorium pluss konsert-teatersal blir også booket av næringsliv og andre aktørar ser vi.

Musikk- og Kulturskolen har flyttet til de nye lokalene og mange øvingsrom for ulike typar instrument/ ensembler.

Grong Blandakor, Grong Musikkforening og Grong Skolemusikk har alle etablert seg med faste øvinger i sine øvingslokaler.

Foajeen, som også er kafe/ kantine (Kuben Kafè), har også ansvar for servering, catering, bevertning etc ved kulturarrangement, konferanser, åpne og lukkede arrangement, møter og aktivitet på huset.

I mellomsonen mellom skole og kulturhus har Kuben kulturhus fått fleire estetiske saler, formingssaler som keramikkrom, tre- og metallsløyd, tekstilformingssal, tegningssal, maling/lim/lakk.

Helsesøster får etablert kontor i mellomsonen mellom skole-kulturbygg.

– Det som gjenstår å åpne er nytt basseng. Vi avventer positivt politisk vedtak og så vil basseng stå klart i bygget høsten 2018. Dette betyr ny utbyggingsperiode på ene sida av bygget, forteller Sæterhaug.

Logoen til Kulturhuset Kuben.

ÅRETS KULTURKOMMUNE 2015: Grong ble kåret til fylkets kulturkommune i 2015 for sin store satsning på et bredt kulturliv. Bok i butikk, teater og revy, sang og musikk, og ikke minst gode anlegg for både vinter- og sommeraktiviteter ble trukket fram av juryen.

Fakta om Grong: Der lakseelvenes dronning Namsen forenes med sideelva Sanddøla, ligger Grong kommune med rundt 2500 innbyggere. Midt i Norge og i hjertet av Namdalen er Grong et trafikalt knutepunkt med både E6 og jernbane, samt gode bussforbindelser både vest- og østover. Nærmeste yplass ligger i Namsos, bare 40 minutter unna. Grong er regionsenter for Indre Namdal og i sentrum er det en rekke handels- og servicetilbud. Her finner du også Grong videregående skole og Namdals folkehøgskole.

Nettsidewww.kulturhusetkuben.no

Kulturhuset Kuben sett fra innsiden. Foto: Grong kommune.

Kulturhuset Kuben kulturhus i Grong. Foto: Grong kommune.