KULTURHUSDRIFT

Bergens gamle svømmehall blir kulturhus

Sentralbadet i Bergen slik det fremstår i dag. Foto: Bergen kommune/Bilde: Kristin Hauge Klemsdal

Sentralbadet er Bergens klassiske svømmehall. Nå blir det ombygging til kulturhus.

Regjeringen bevilger penger til å starte med prosjektet over revidert nasjonalbudsjett, skriver NRK Hordaland.

Det settes av ti millioner kroner til prosjektutvikling og Regjeringen sier de vil gi et bidrag på 230 millioner kroner til ombyggingen.

– Dette betyr mye for det utvidede kulturperspektivet i Bergen, for å ha flere av de alternative scenene og de alternative kunstformene som de etablerte institusjonene ikke har. Det har manglet de siste årene, da det har vært mindre scenekapasitet, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Kulturbyråd Julie Andersland (V) har tidligere fremhevet behovene for å sikre et hus for Carte Blanche og Teatergarasjen.

– Det er ekstremt viktig for kulturbyen Bergen å holde på såpass nyskapende og internasjonalt anerkjente kulturaktører, har Andersland uttalt til Bergens Tidende.

Etter løftene fra Regjeringen, som bergenskvinnen Erna Solberg ga under et besøk i hjembyen tirsdag 2. mai 2017, er kulturbyråden naturlig nok fornøyd.

– Dette er veldig gode nyheter for Kultur-Bergen. Vi var skuffet i fjor da vi ikke fikk penger på statsbudsjettet. Nå har vi sendt en revidert søknad, og er veldig glad for at statsministeren nå lover at staten er med på å betale for det, sier Andersland til NRK.

Ifølge Bergens Tidende hadde aktørene, som skal være med på det avisen beskriver som «scenekunsthuset», fått beskjed om å møte opp utenfor svømmehallen, men uten å vite hva det gjaldt. Det brøt ut jubel da Solberg fortalte nyheten.

Men kulturhusplanene er nedskalerte, skriver NRK videre. Den Nationale Scene (DNS) er ikke lenger en del av prosjektet.

Hele byggeprosjektet har en redusert kostnad på ca. 300 millioner kroner og er nå beregnet til ca. 730 millioner kroner. Ettersom Regjeringen gir tilskudd, kommer det også midler fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, på omtrent tilsvarende beløp som Regjeringens bidrag på 230 millioner kroner.

– Jeg tenker at dette er en fantastisk fin dag for byen. Jeg synes det er viktig det Solberg sier med å plassere Bergen på kartet for nyskapende kunst og samtidskunst, sier Carte Blanche-direktør Tone Tjemsland til BT.

Carte Blanches presentasjon av prosjektet kan leses her.

Dette er Sentralbadet: Sentralbadet, Teatergaten 37, Bergens første svømmehall, oppført 1960 (ark. Halfdan Grieg); ombygning 1981–85. Bassenget er 25 × 14,5 m. Ved åpningen ble anlegget betegnet som Norges flotteste bad, med svømmehall, dampbad, styrtbad, romerbad, karbad og kullsyrebad, samt en restaurant med speilglassrute-utsikt til svømmehallen. 800 badende kunne boltre seg der samtidig. (Kilde: Bergen Byleksikon)

Fra Carte Blanches presentasjon av prosjektet. Foto: Carte Blanche/Kristin Lytskjold Raknes