RIKSTEATRET

2017 ble et av Riksteatrets beste år gjennom tidene

Mest populært av alle Riksteatrets 2017-forestillinger ble Kollaps i kulissene, som ble sett av hele 47.622 publikummere. Foto: Riksteatret.

2017 ble et suksessår uten like for Riksteatret. 183.149 publikummere besøkte teatrets forestillinger på scener og kulturhus over hele Norge.

– Det er vanskelig å sammenligne med år før 2000, av ulike årsaker, men vi kan slå fast at 2017 ble det beste året vi har hatt på aldri så lenge, forteller teatersjef hos Riksteatret, Tom Remlov, i en samtale med Kulturhusmagasinet.

Og rekordbesøk betyr høyere billettinntekter enn budsjettert, som igjen betyr større økonomisk handlerom.

Riksteatrets nettobevilgning fra Staten i 2017 var på 117 millioner kroner.

– Vi har hatt en dramatisk reduksjon i det økonomiske handlingsrom, men nå gjenopprettet vi bufferen – som i det private næringsliv kalles egenkapital – som gjør at vi kan ta litt større risiko, og gå inn i det nye året uten for store bekymringer, sier Remlov til vårt nettsted.

– Et turneteater er svært ressurskrevende og vi trenger sterke finansielle muskler for å kunne oppfylle oppgaven å være hele landets teater, sier han videre.

Kollaps i kulissene</i-plakat.

Av 183.149 publikumsbesøk i 2017 var hele 142.672 av disse av besøkende på turnéer.

Den største suksessen ble komedieforestillingen Kollaps i kulissene. «Jeg har sjelden, om noensinne, hørt høyere eller mer sammenhengende latterkuler i et teater», skrev pressen etter premieren. Kollaps i kulissene er blitt omtalt som en krysning av Hotell i særklasse og Mr. Bean – en frydefull latterbombe som appellerer til publikum i alle aldre.

Riksteatret er til for at publikum over hele landet skal oppleve teater av høy kvalitet der de bor. Da Tom Remlov tiltrådte som teatersjef på Riksteatret, erklærte han at Riksteatret skal være «det beste for de fleste».

– Det jeg er mest tilfreds med er at fjorårets forestillinger av flere ulike sjangre, både barneforestillinger, klassikere og nyskrevet dramatikk, alle oppnådde svært gode besøkstall over hele landet. At Folk og røvere i Kardemomme by og Kollaps i kulissene var særdeles godt besøkt er kanskje ikke så overraskende, men at også Gjengangere og Frode Gryttens Albert & Anna solgte langt over forventningene viser at vi har lykkes med vår visjon, fortsetter Remlov.

PS: Riksteateråret 2018 starter med familiemusikalen Trollmannen frå Oz i Alan Lucien Øyens regi, med premiere på Hamar 25. januar.

Riksteater-sjef Tom Remlov. Foto: John Berge, Kulturhusmagasinet.no

Topp 10 av Riksteatrets 2017-forestillinger

Kollaps i kulissene: 47.622
Pulverheksa og vennene hennes: 28.480
Albert & Anna: 20.595
En mann ved navn Ove: 19.136
Gjengangere: 18.081
Bukkene Bruse på Badeland: 15.600
Folk og røvere i Kardemomme by: 12.266
Kan nokon gripe inn: 8.056
Hei, Flåklypa!: 5.525
Fire begravelser og ett bryllup: 4.020

Riksteatret-sjef Tom Remlov: «Dette er den store dagen!»